Stadtarcheologie Augsburg is een museum en depot ineen waar de stad Augsburg haar archeologische vondsten bewaart en tentoonstelt. Samen met een eigen bibliotheek zijn de bodemschatten van de stad in 2016 ondergebracht in een bestaand industrieel pand waarbinnen Schuller en Tham Architekten BDA een fraai en uitdagend ontwerp hebben gerealiseerd.
De uitdaging voor Magista zat voornamelijk in het feit dat op een oppervlakte van zo’n 2.800 m2 met een ongewoon asymmetrisch dak in twee lagen een grote hoeveelheid aan vondsten en documenten moest worden bewaard en geconserveerd Gérard van Ballegooy, verantwoordelijk voor sales bij Magista. “We hebben in twee lagen de meest uiteenlopende kasten van drie meter hoog gemonteerd. In die kasten wordt niet alleen bewaard, maar er zitten ook tal van expositiemogelijkheden in de kasten zelf, want het depot is ook deels voor publiek toegankelijk. Dat betekent dus laden en vakken van allerlei afmetingen maar ook vitrines.”
Zowel in de vloer van het gebouw zelf als in de door Magista geconstrueerde entresolvloer op drie meter hoogte zijn alle rails, waarover de kasten via handwielen kunnen worden verreden, verzonken. Beide vloeren zijn dus volledig vlak. Gecombineerd met de enorme belasting en de ongebruikelijke schuine daklijnen was dit zowel constructief als qua indeling een forse klus. De kasten en de rails produceerde Magista in de eigen vestigingen in Nijverdal en Groningen, maar de dragende constructie werd betrokken van een externe staalleverancier. Magista draagt echter wel de eindverantwoordelijkheid voor het turnkey opgeleverde project, waaraan zo’n drie maanden op locatie is gebouwd. Het montagewerk werd door een Duits bureau uit de omgeving van Augsburg uitgevoerd onder supervisie van Magista.
Oplossingsgericht, flexibel maatwerk
“In Augsburg moest Magista echt al zijn kwaliteiten uit de kast halen,” vertelt Gérard van Ballegooy. “Samen met onze Duitse verkooppartner ArchiBALD Regelanlagen hebben we tal van oplossingen bedacht voor de eisen die zowel gebouw als architect stelden. Vervolgens hebben we een extreem flexibel interieur gemaakt waarbij we bijvoorbeeld verschillende laden in één kast hebben gecombineerd. Ook combineerden we opbergruimte en expositievakken in dezelfde kast. Voor de kleinere depots rond de centrale hal maakten we gebruik van een systeem dat aan de voorzijde geen ondersteuning nodig heeft, zodat over de totale lengte van een muur objecten zonder onderbreking naast elkaar kunnen worden uitgestald.”
Het cultureel erfgoed van de stad Augsburg is voor de komende periode veilig gesteld en voor onderzoekers en geïnteresseerde burgers benaderbaar. Ook voor toekomstige vondsten is er nog alle ruimte, want in hetzelfde gebouw is naast de inmiddels goed gevulde 2.800 m2 nog zo’n 1.400 m2 beschikbaar.
Social Top